Znesvätená pyramída. 1/1 - Jacq, Christian francúzsk autor, archeológ a egyptológ 28. apríla 1947 (IRIS - Milan Štefanko, 1999)
V strhujúcom príbehu mladého sudcu Pasera ožíva pred nami fascinujúce obdobie vlády Ramzesa Veľkého v širokom zábere od fungovania justície, cez tajomstvá medicíny, úskalia sveta obchodu, zložitosti chrámového života, až po problémy manželského spolunažívania a každodennej životnej filozofii dávnych Egypťanov. O Egypte sa vraví, že je miestom, kde sa už odohrala celá história ľudstva - možno preto máme pri sledovaní hrdinov Znesvätenej pyramídy pocit, že ich dôverne poznáme, že ich zápas o spravodlivý svet, svet pravdy, ľudskej spolupatričnosti a harmónie, je aj našim zápasom. Podarí sa Paserovi odhaliť zločin a zradu, ohrozujúci samu existenciu Egypta? Veď v ceste mu stoja vysokopostavené osobnosti armády, polície, obchodu!