Zákon púšte. 1/2 - Jacq, Christian francúzsk autor, archeológ a egyptológ 28. apríla 1947 (IRIS - Milan Štefanko, 2000)
Keď sudca odhalil sprisahanie proti Ramzesovi Veľkému, jeho protivníci ho obvinili zo zločinu, ktorý nespáchal, a tajne ho deportovali na galeje, kde naňho čaká pomalé umieranie v odlúčení od sveta. Sprisahanci však nerátali s láskou jeho krásnej manželky, lekárky Neferet, a s odvahou horkokrvného a šľachetného priateľa Sutiho. Spoločne sa pokúšajú vytrhnúť sudcu z tohto pekla, aby mohol pokračovať vo vyšetrovaní. Kto zavraždil čestnú stráž pri Veľkej sfinge, kto vykradol Veľkú pyramídu a zmocnil sa testamentu bohov, garantujúceho legitimitu faraóna, kto zabil Paserovho duchovného učiteľa, mudrca Branira?