Príbeh filozofie - Zimmer, Robert; Kiczko, Ladislav (Bratislava Slovart s.r.o., 2005)
Utvárali dejiny a udomácnili sa vo svetových knižniciach - väčšinou ich však málokto číta - klasické diela filozofie, ako je napríklad Kantova Kritika čistého rozumu alebo Nietzscheho Tak vravel Zarathustra.
Robert Zimmer, vzdelaním filozof, sa ujal týchto dôležitých kníh a spracoval ich prístupným spôsobom. V krátkych prehľadoch uvádza čitateľa do priestoru 16 významných diel v dejinách filozofie, začínajúc Platónovým Štátom a končiac Rawlsovou Teóriou spravodlivosti. Predstavuje základnú myšlienku každého diela, opisuje rámec jeho vzniku a objasňuje jeho súvislosť so životom a myslením autora. Je to rovnako zábavná, ako aj informatívna cesta za filozofickým vzdelaním.
Keywords: Platón -- filozof -- 469 - 399 pred n. l. -- staroveké Grécko; Aurelius Augustinus; Machiavelli, Nicolo; Montaigne, Michel de; Descartes, René -- francúzsky filozof, matematik -- 31. marca 1596 - 11. februára 1650; Pascal, Blaise; Locke, John -- anglický filozof a lekár, považovaný za jedného zo zakladateľov novovekej filozofie -- 29. augusta 1632 - 28. októbra 1704; Kant, Immanuel -- nemecký filozóf -- 22. apríla 1724 - 12. februára 1804; Schopenhauer, Arthur -- nemecký filozof -- 22.2.1788 - 21.9.1860; Kierkegaard, Soren Aabye -- dánsky filozof, spisovateľ a teológ -- 5. mája 1813 - 11. novembra 1855; Marx, Karol; Nietzsche, Friedrich; Wittgenstein, Ludwig; Heidegger, Martin; Popper, Karl Raimund; Rawls, John; Rozprava o metóde; Vyznania; Štát; Vladár; Svet ako vôľa a predstava; Kritika čistého rozumu; Dve rozpravy o vláde; Myšlienky; Kapitál; Buď - alebo; Tak vravel Zarathustra; nemecká literatúra; filozofia; osobnosti -- filozofie; filozofické myslenie; odborné publikácie