Emma - Austenová, Jane anglická autorka 16. decembra 1775 - 18. júla 1817; Mihalkovičová, Beáta (Bratislava SLOVART, spol. s r. o., 2008)
Úspešný román Jane Austenovej z prostredia anglickej "lepšej spoločnosti" 19.storočia, kde čas plynie pomaly a porušenie spoločenských konvencií je neodpustiteľnou chybou, kde city a vzťahy medzi mladými ľuďmi výrazne ovplyvňuje výška majetku a ich zväzky sú často výsledkom osobných obetí a kompromisov. Hlavnou postavou je krásna a vzdelaná Emma Woodhousová.
Keywords: anglická literatúra; spoločenské romány; historické romány; príbehy o láske; sfilmovaný príbeh