Mit dem Löwen im Wappen - Šmíd, Jan; Ostmeyer, Jürgen (Karolinum Praha, 2010)
Populární autor detektivek a humoristických románů Jan Šmíd (1921-2002) vydal v letech 1989-1999 soubor románů z doby panování Lucemburků na českém trůně, z nichž nejznámější je úvodní dílo o Janu Lucemburském Ve znamení lva. Autor se opírá o extenzivní studium literatury a pramenů, uvádí čtenáře do soudobého vývoje Evropy, složitého přediva diplomatických i dynastických vztahů a soudobých reálií. Vyvstává plastický portrét evropského panovníka první poloviny 14. století nepostrádající smysl pro psychologickou charakteristiku i dramatičnost epického líčení. Postava Jana Lucemburského překračuje z hlediska českých dějin obvyklé líčení a je ukázána ve svém evropském významu.
Keywords: česká literatúra; historické romány; texty v nemčine; Luxemburgovci