Čas žitia a čas umierania - Remarque, Erich Maria nemecko-švajčiarsky autor 22. júna 1898 - 25. septembra 1970 (Slovenský spisovateľ, 2005)
Čas žitia a čas umierania, jedno z najnámejších a najpôsobivejších diel populárneho nemeckého autora, je silnou, nesmierne sugestívnou výpoveďou o vojne a jej zničujúcich dôsledkoch na mladého človeka. Ernst bojuje v nemeckej jednotke na východnom fronte. Až dovolenka v Nemecku, smrť najbližších a láska k žene mu pomôžu pochopiť vlastný podiel viny na vojnovom besnení.