Vzdelávanie Rómov a multikultúrna koexistencia - Valachová, Daniela; Kadlečíková, Zuzana; Butašová, Anna; Zelina, Miron psychológ, vysokoškolský pedagóg, vedec v oblasti pedagogiky 18. septembra 1940 (SPN, 2002)
Publikácia predstavuje jeden z prvých pokusov komplexnejšie opísať vzdelávanie Rómov na Slovensku. Skladá sa z troch častí. Prvá časť obsahuje úvahu o rómskej jedinečnosti. Druhá časť sa venuje výskumom vzdelávania Rómov. Tretia časť obsahuje návrhy na zlepšenie vzdelávania rómskych detí najmä v materskej škole a na prvom stupni ZŠ. Autori v práci prezentujú koncepčnú myšlienku myšlienku edukácie Rómov v tom zmysle, aby ich edukácia smerovala ku komplexnému zlepšeniu multikultúrnej koexistencie rozličných kultúr v globálnom priestore.