Návod na použitie zvyšnej časti života - Juščák, Peter slovenský autor, publicista a autor dokumentárnych diel 20. októbra 1953 (Kalligram, 2005)
Hovorí sa, že každý slušný človek po sedemdesiatke zomrie. Nedá sa však povedať, žeby túto sentenciu všetci chápali zhodne, pretože ľudia zvyčajne zomierajú podľa celkom iných zákonitostí a slušnosť pri tom rozhodne nemá miesto. Zároveň by bolo nemiestne tvrdiť, že napríklad storoční občania patria do skupiny neslušných, či dokonca vypočítavých. V každom prípade možno konštatovať, že vzorec na výpočet zvyšku života nejestvuje, hoci pomerne košatý vedný odbor sa na univerzite vo Viedni týmito otázkami zaoberá. Verejne predostiera svoje opakujúce sa objavy, a síce, že v každom okamihu má každý človek pred sebou istý zvyšok života s neistou dĺžkou trvania.