Bitúnok č. 5 - Vonnegut, Kurt americký autor 11. novembra 1922 - 11. apríla 2007 (SME - svetová knižnica, 2004)
Ako vojnový zajatec prežil v r. 1945 bombardovanie Drážďan, pri ktorom zahynulo 135 000 ľudí. S odstupom mnohých rokov sa k tejto udalosti vracia prostredníctvom hrdinu Billyho Pilgrima a ukazuje nezmyselnosť vojnového vraždenia. Hrdina sa snaží so svojím zážitkom vyrovnať únikom na neskutočnú alebo skutočnú? planétu Tralfamadore, kde existuje minulosť, prítomnosť i budúcnosť zároveň.