Zlatá brána : Ľudové rozprávky, pesničky, hádanky, hry a povedačky - Ďuríčková, Mária slovenská autorka pre deti 29. septembra 1919 - 15. marca 2004; Bajusová, Oľga (Mladé letá, 1978)
Zlatou bránou - touto jedinečnou antológiou pokladov ľudovej slovesnosti - vchádzajú deti do zlatej brány materinskej reči. Sú tu ľudové rozprávky, pesničky, povedačky, hádanky, rečňovanky, príslovia a porekadlá a detské hry. Zozbierala ich a po celý život brúsila a cizelovala spisovateľka Mária Ďuríčková. S rovnakou láskou a majstrovstvom knižku ilustroval výnimočný umelec, maliar a ilustrátor Miroslav Cipár. Zlatá brána je klenotom každej rodinnej knižnice.