Hviezdy a planéty - Ridpath, Ian; Majorský, Rastislav (Bratislava Ikar, 2004)
Keď zapadne Slnko a obloha stemnie, objavujú sa zázraky nočnej oblohy: planéty našej slnečnej sústavy, hviezdy, hviezdoskopy a hmloviny našej Galaxie a iné, nepredstaviteľne vzdialené galaxie. Niektoré z týchto objektov je možné pozorovať voľným okom, ale triéder alebo malý ďalekohľad z nich odhalia oveľa viac. Táto kniha vám ukáže, kde a ako jednotlivé objekty na oblohe nájsť. Je rozdelená na štyri časti: po úvodnom výklade základných astronomických pojmov nasleduje podrobný sprievodca slnečnou sústavou, po ňom v abecednom poradí súhvezdia a nakoniec kartografický sprievodca nočnou oblohou v jednotlivých mesiacoch roka.
Keywords: anglická literatúra; slnečná sústava; hviezdy; súhvezdia; planéty; galaxie; vesmír; populárno-náučné publikácie