Úvod do metafyziky - Carr, Brian (IRIS - Milan Štefanko, 2004)
Kniha súčasného renomovaného filozofa Briana Carra Úvod do metafyziky mapuje najvýznamnejšie problémové okruhy, ktorými sa zaoberajú niektoré filozofické disciplíny. Metafyziku autor chápe ako kategoriálny opis, teda innos, ktorej cieľom je opísať našu konceptuálnu výbavu, prostredníctvom ktorej uchopujeme a poznávame náš svet. Veľká pozornosť sa venuje ústredným metafyzickým kategóriám: substancii, esencii, akcidentu, kauzalite, priestoru a času. Jednotlivé kapitoly venované týmto pojmom možno chápať ako praktickú ukážku toho, v čom spočíva kategoriálny opis a ako ho treba realizovať. Carrovi sa podarilo pozoruhodným spôsobom sklbiť odveké metafyzické problémy s moderným prístupom, ktoré je do značnej miery ovplyvnené jazykovým obratom vo filozofii. Úvahy o Aristotelovi, Descartovi, Lockovi, Humovi, Kantovi alebo Wittgensteinovi sa doplňajú diskusiami so súčasnými filozofmi, napríklad P. Strawsonom, S. Kripkem alebo D. Lewisom. Práve v tvorivej polemike s týmito autormi Carr buduje svoj originálny pohľad na