Der letzte Mohikaner - Cooper, James Fenimore (Random House, 2010)
Dej románu Posledný Mohykán sa odohráva v čase, keď Francúzi a Angličania bojovali o kanadské a americké kolónie. V priebehu týchto bojov sa Francúzi často spájali s Indiánmi. Výsledky takýchto aliancií boli nepredvídateľné a často aj tragické. Dôležitú úlohu v románe hrá príroda a náboženstvo. Je to zároveň historický príbeh, dobrodružný román i romantická epizóda. Popis Unkasa ako posledného Mohykána symbolizuje blížiaci sa zánik indiánskej kultúry pod náporom európskej civilizácie, ktorý vyvrcholil za éry prezidenta Andrewa Jacksona v tridsiatych rokoch 19. storočia.