Cez divý Kurdistan. 5/2 - May, Karl nemecký autor 25. februára 1842 - 30. marca 1912 (EPOS, s.r.o, 2003)
Dobrodružný román od slávneho autora poteší mladých i starších čitateľov. Kniha je súčasťou "orientálneho cyklu" (Cez divý Kurdistán je chronologicky druhou knihou cyklu), v ktorom Karl May zobrazil dobrodružstvá Kara ben Nemsiho (Old Shatterhanda) a jeho verného sluhu Halefa Omara v Tureckej ríši. Príbeh sa začína obetou v údolí diablov pred útokom Mutessarifa.