Dejiny matematiky - Čižmár, Ján (Perfekt, a.s, 2020)
Autor, profesor Čižmár, venoval štúdiu a napísaniu diela desiatky rokov, niet divu, veď dejiny matematiky v takomto rozsahu a hĺbke spracovania na Slovensku doteraz knižne nevyšli. Text rozdelený do jedenástich kapitol prináša pohľad na kráľovnú vied od predhistorickej doby až po súčasnosť. Milovníci matematiky v nej nájdu zásadné matematické objavy a predely z celého sveta. Text poskytuje čitateľovi spoľahlivé a overené fakty, presvedčivé a akceptovateľné závery o dejinnom vývoji matematiky, o najvýznamnejších matematikoch sveta a čiastočne aj Slovenska, o najdôležitejších súčasných matematických ústavoch či prehľad nositeľov Fieldsovej medaily. Autor sa v diele odvážil opísať aj súčasný matematický život do roku 2008. Dielo je určené profesionálnym matematikom v praxi, učiteľom, študentom matematických odborov a všetkým, pre ktorých je znalosť matematiky neoddeliteľnou zložkou kvalifikácie.