Zálesák Rolf - Seton, Ernest Thompson americký autor 14. augusta 1860 - 23. októbra 1946 (Tranoscius, 2001)
Román je obrazom života v prírode a výzvou za tajomstvom. Priateľstvo belošského chlapca Rolfa Kitteringa s indiánom Quoanabom v kanadskej krajine na počiatku 19. storočia. Indián naučí Rolfa milovať prírodu a rozumieť jej. Príbeh sa uzatvára koncom anglo-americkej vojny, roku 1812, ktorej sa zúčastnil aj Rolf. Toto Setonovo rozprávanie je jedno z mnohých, v ktorých učí prírodné múdrosti, bezprostredným podnetom mu boli jeho vlastné zážitky pri ceste Kanadou, ktorú podnikol štyri roky pred napísaním tejto knihy v kanoe po rieke Athabasca k severným jazerám.