Záhadný posol. 5. - Černochová, Anna slovenská autorka 4. júla 1947 (Vydavateľstvo Štúdio humoru a satiry, 2005)
Rodný kraj nás poznačí na celý život. Až keď človek dozreje, pochopí, ako ho rodný kraj sformoval. Stredné Považie širšie a Bošácka dolina užšie znamenajú osobitý svet v mojom drahom slovenskom svete. Spisovateľka Anička Černochová sa už celé desiatky rokov venuje čarovnému hľadaniu: a jej povesti, zázračné príbehy a historické deje zo stredného Považia majú príchuť objavov. Spisovateľská tvorba Aničky Černochovej tvorí maltu, ktorou stavba slovenských dejín drží pohromade. Iba takou úžasnou ženskou láskou a nezištnosťou akou miluje naše drahé Slovensko, možno spod zeme na svetlo Božie vyniesť také drahokamy poznania o dávnych dejoch, ale aj o povestiach, ktoré si rozprávali naši rodáci, naši drahí predkovia. Vyprevádzame na cestu po slovenskom svete jej najnovšiu knižku Záhadný posol, v ktorej sa dozviete veľa o okolí Nového Mesta nad Váhom, o takých čarovných dedinách ako sú Kálnica, Čachtice, Nová Lehota… Iba človek, ktorý pozná svoju minulosť, môže projektovať svoju budúcnosť. Spisovateľka Anička Černochová je tým záhadným poslom, ktorý nám nesie zázračnú novinu o tom, aby Považania lepšie spoznali svoje sny a najmä skutky. Považie bolo odjakživa koridorom civilizácie pre Slovensko. Od čias Keltov, Rimanov, ktorí sa na skalu Trenčianskeho hradu zapísali roku 179, cez potomkov slávneho Hurbana, až po žeravú súčasnosť, keď Považím vedie diaľnica, ktorá spája juh a sever Európy. Považie je diaľnicou, po ktorej na Slovensko prúdia výdobytky civilizácie. Čítajte knižku Aničky Černochovej s rovnakou láskou, s akou ju jej autorka písala.