Humoresky Vladimíra Nosáľa - Nosáľ, Jozef slovenský autor 23. februára 1946 - 10. apríla 2009; Stano, Milan (Bratislava Vydavateľstvo Štúdio humoru a satiry, 2004)
Humor, žarty, glosy, srdečný humor, antológia ľudových rozprávačov, Knihu ilustroval a graficky upravil Milan Stano. Humor je vynikajúci prostriedok na relaxáciu duše. Je to vlastne uhol pohľadu na život. Takýto veselý a optimistický pohľad na život dáva aj kniha Humoresky Vladimíra Nosáľa. Kniha je rozdelená na niekoľko častí, ktoré predstavujú humoristickú tvorbu Vlada Nosáľa, ktorú zostavil jeho brat Jozef Nosáľ. Ten napísal i vtipný predslov, mozaiku života svojho brata. V ňom odkrýva zdroj jeho humoru a životného optimizmu. Je to rodný Pezinok, ľudia z tohto vinohradníckeho kraja, ľudové tradície, zvyky. Vlado Nosáľ bol vzdelaný človek, erudovaný spisovateľ a vynikajúci rozprávač. Jeho humor je kultivovaný a svieži Písal príbehy plné slovných gagov a vypointované. Nosáľov humor vie pobaviť a je dobromyseľný.
Keywords: slovenská literatúra; humoristická literatúra