Koloman Sokol - Gundová-Jergová, Agnesa (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2001)
Kniha venovaná životu a dielu Kolomana Sokola z pera Agnesy Gundovej-Jergovej (Maríny Havranovej), skúsenej autorky a dlhoročnej moderátorky rádia Hlas Ameriky. Ide o rozšírené a doplnené vydanie publikácie Koloman Sokol v zemi smädných, ktorá vyšla v roku 1979 v Cambridgi. Slováci žijúci v USA mali možnosť po prvý raz sa zoznámiť so životom a tvorbou veľkého umelca žijúceho spolu s nimi mimo starej vlasti. Autorka sa so súhlasom Majstra rozhodla dielo doplniť o súčasný pohľad na jeho životnú a umeleckú dráhu.