Koloman Sokol - Gundová-Jergová, Agnesa (Martin Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2001)
Kniha venovaná životu a dielu Kolomana Sokola z pera Agnesy Gundovej-Jergovej (Maríny Havranovej), skúsenej autorky a dlhoročnej moderátorky rádia Hlas Ameriky. Ide o rozšírené a doplnené vydanie publikácie Koloman Sokol v zemi smädných, ktorá vyšla v roku 1979 v Cambridgi. Slováci žijúci v USA mali možnosť po prvý raz sa zoznámiť so životom a tvorbou veľkého umelca žijúceho spolu s nimi mimo starej vlasti. Autorka sa so súhlasom Majstra rozhodla dielo doplniť o súčasný pohľad na jeho životnú a umeleckú dráhu.
Keywords: Sokol, Koloman -- jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia. Je zakladateľom slovenskej i mexickej grafiky, autorom ilustrácií. -- 12. decembra 1902, Liptovský Mikuláš - 12. januára 2003 Arizona, USA; slovenská literatúra; výtvarné umenie; maliarstvo; grafika; exiloví umelci; biografie; populárno-náučné publikácie