1. Slovensko v praveku - Dvořák, Pavel (Budmerice Vydavateľstvo Rak, 2004)
Reprezentačná kniha ilustrovaná chronologickou tabuľkou, mapou najvýznamnejších archeologických lokalít a viac ako pol tisíckou farebných a čiernobielych obrázkov. Kniha nie je prepisom rovnomenného televízneho seriálu, ale jeho literárnou paralelou napísanou na základe tridsaťročnej práce, tisícok článkov, dvadsiatich kníh, stovky televíznych filmov a rovnakého počtu rozhlasových relácií.
Svojím ponímaním nadväzuje na staršie knihy Pavla Dvořáka, najmä na cyklus Odkryté dejiny a Zlatú knihu Bratislavy.
Ide o voľné kronikárske rozprávanie o tom, čo kronikár vie, čo ho zaujalo, čo považuje za potrebné vyrozprávať bez pocitu, že je viazaný aj niečím iným ako svojím svedomím a možnosťami (vedomosťami).
Kniha získala Cenu ministra kultúry za najkrajšiu knihu roka, autor prevzal z rúk ministra Cenu za najlepšiu knihu literatúry faktu a prémiu Literárneho fondu v tej istej kategórii.
Keywords: Slovensko; dejiny; pravek; Slovania; Veľká Morava; Uhorsko; Svätopluk; Stopy dávnej minulosti