2. Slovensko v staroveku - Dvořák, Pavel (Budmerice Vydavateľstvo Rak, 2004)
Kniha nadväzuje na prvý zväzok Stopy dávnej minulosti 1 (Slovensko v praveku). Aj táto kniha vychádza z rovnomenného televízneho cyklu, no popritom je literárnou paralelou prinajmenšom troch televíznych seriálov.
Rozpráva o dejinách Slovenska od mladšej doby bronzovej až do príchodu starých Slovanov. Zaznamenáva aj dramatické osudy niektorých bádateľov, vedeckú a ľudskú likvidáciu profesora Ondroucha alebo uväznenie profesora Budinského-Kričku, ktorý vo väznici v Ilave vyriešil jeden z najväčších problémov slovenského staroveku, záhadu strážskeho pokladu.
Grafický dizajn knihy je dielom trnavského Pergamenu, ktoré využilo stovky farebných aj čiernobielych obrázkov najvýznamnejších pamiatok, záberov z televízneho nakrúcania, dokumentárnych fotografií a ďalších ilustrácií.
Keywords: Slovensko; dejiny; starovek; Slovania; Veľká Morava; Uhorsko; Svätopluk; Stopy dávnej minulosti