Platón - Peterman, John E.; Porubjak, Matúš (Bratislava Vydavateľstvo PT, 2005)
Platón (469 - 399 pred n. l.), najvernejší a najnadanejší Sokratov žiak, zakladateľ filozofickej školy nazvanej Akadémia (podľa miesta, ktoré bolo zasvätené hérosovi Akadémosovi), v Aténach. Pravdepodobne najznámejší a najvýznamnejší mysliteľ v dejinách filozofie. Písať o Platónovi, ktorého ľudia čítajú a vykladajú už viac než dve tisícročia, nie je jednoduché. John E. Peterman zvládol túto výzvu bravúrne. Platón v jeho podaní nie je iba zakladateľom európskej metafyziky či prísnym moralistom a teoretikom ideí vznášajúcim sa v akejsi sterilnej oblasti večného bytia. Jeho Platón je dramatický, živý a vtipný filozof hľadania, dýchajúci myšlienkovým pluralizmom demokratických Atén, ktorý čitateľa provokuje, aby neustále prehodnocoval jeho názory i svoje vlastné postoje. Táto kniha nepodáva definitívne riešenie Platónovej filozofie, ale pomáha čitateľovi na ceste k vlastnému kritickému a kreatívnemu čítaniu Platóna. A spolu s Platónom nám ponúka cestu ku kritickému a kreatívnemu prežívaniu nášho vlastného života.
Keywords: Platón -- filozof -- 469 - 399 pred n. l. -- staroveké Grécko; anglická literatúra; antická filozofia; filozofia -- osobnosti; staroveké Grécko -- 411 p.n.l. - 362 p.n.l; odborné publikácie; biografie