Lexikón islámu - Drozdíková, Jarmila (Bratislava Kalligram, 2005)
Islám - toto náboženstvo, ktoré od Maroka po Indonéziu formuje život stámiliónov veriacich, je čoraz zreteľnejšie prítomné aj v Európe. V čase keď vďaka konvergentmým silám techniky a globalizácie máme k sebe čoraz bližšie, musíme využiť všetky prostriedky na zmiernenie napätia, ktoré pramení zo vzájomného neporozumenia. Lexikón islámu má byť jedným z nich.
Lexikón podáva stručné definície islámských náboženských a právnych termínov a krátke profily význymných postáv, ktoré islám ovplyvnil. Predstavuje náboženské sekty, politické hnutia a militantné skupiny. Uvádza kľúčové historické udalosti a informácie o muslimských krajinách a o krajinách s významnou muslimskou menšinou. Usiluje sa zachytiť najnovší stav s vedomím, že situácia sa veľmi rýchlo mení a informácie zastarávajú.
Keywords: slovenská literatúra; svetové náboženstvá; islam; populárno-náučné publikácie; slovníky