Michelangelo : 1475-1564 - Néret, Gilles (Slovart, s.r.o, 2003)
Michelangelo nikdy nedělal tajemství s tím, že celý jeho život od mládí do stáří ovládala vášeň. V jeho díle, které z tohoto víru vyrostlo, hrají významnou roli tváře mladých chlapců. Cenzorská morálka zastřela tato zpodobnění lásky zároveň tělesné i mystické oponou zapomnění.