Michelangelo 1475-1564 - Néret, Gilles; Heller, Jan (Praha Slovart, s.r.o., 2003)
Michelangelo nikdy nedělal tajemství s tím, že celý jeho život od mládí do stáří ovládala vášeň. V jeho díle, které z tohoto víru vyrostlo, hrají významnou roli tváře mladých chlapců. Cenzorská morálka zastřela tato zpodobnění lásky zároveň tělesné i mystické oponou zapomnění.
Keywords: Michelangelo Buonarroti -- sochár, maliar, architekt a básnik, ktorého dielom vyvrcholila renesancia a začal sa barok -- 6.3.1475-18.2.1564 -- Taliansko; Mistrři světového umění; anglická literatúra; výtvarné umenie; maliarstvo; maliari; renesancia -- historická epocha rozvíjajúca sa v európskom prostredí od 14. storočia do polovice 17. storočia. Svojimi myšlienkami nadviazala na obdobie neskorého stredoveku a gotiky a jej myšlienky sa ďalej rozvíjali v dobe manierizmu a baroka. Jej počiatky môžeme hľadať v Taliansku, odkiaľ sa rozšírila do celej Európy. Mnohými učencami je táto éra označovaná ako počiatok Novoveku; biografie; obrazové publikácie