Renoir : 1841 - 1919 - Feist, Peter H. (Slovart, s.r.o, 2005)
Kto sa v niektorej z veľkých zbierok francúzskeho maliarstva 19. storočia dostane pred obrazy Pierra-Augusta Renoira, určite pocíti, že sa mu predstavuje to najradostnejšie a najslávnostnejšie z dlhých dejín maliarstva. Syn krajčíra z Limoges, ktorý sa narodil 25. februára 1841, dokončil za šesťdesiat rokov svojej tvorby pravdepodobne okolo šesťtisíc obrazov - čo je pred Pablom Picassom najrozsiahlejšie maliarske životné dielo. Jeho najlepšie obrazy majú dodnes cenu niekoľkých miliónov mariek.