Renoir 1841 - 1919 - Feist, Peter H.; Veselý, Miroslav (Praha Slovart, s.r.o., 2005)
Kto sa v niektorej z veľkých zbierok francúzskeho maliarstva 19. storočia dostane pred obrazy Pierra-Augusta Renoira, určite pocíti, že sa mu predstavuje to najradostnejšie a najslávnostnejšie z dlhých dejín maliarstva. Syn krajčíra z Limoges, ktorý sa narodil 25. februára 1841, dokončil za šesťdesiat rokov svojej tvorby pravdepodobne okolo šesťtisíc obrazov - čo je pred Pablom Picassom najrozsiahlejšie maliarske životné dielo. Jeho najlepšie obrazy majú dodnes cenu niekoľkých miliónov mariek.
Pierre Auguste Renoir (1841-1919) umelec impresionista, ktorého dielo nám ukazuje umenie svetla a citu. Obyčajne maľoval v plenéri, zachytával krajinu a ľudí, ktorí sa v nej pohybujú.
Dôležitú úlohu u neho hrala aj žene, ktorú na svojich obrazoch oslavuje, vzdáva hold jej kráse, čím vytvára novú podobu ženskosti.

Peter H. Feist narodil sa v r. 1928, študoval dejiny umenia, históriu a archeológiu v Halle, kde v r. 1958 získal doktorát. V r. 1969 sa stal profesorom dejín umenia, počas svojho pôsobenia na Humboltovej univerzite v Berlíne.
Keywords: Renoir, Pierre-Auguste -- francúzsky maliar, popredný predstaviteľ impresionizmu -- 25. februára 1841 - 3. decembra 1919; Mistrři světového umění; nemecká literatúra; výtvarné umenie; maliarstvo; maliari; impresionizmus -- umelecký smer, ktorý vznikol koncom 19. storočia. Bol reakciou na ateliérovú maľbu, jeho cieľom je maľba v prírode, kde sa pokúša zachytiť okamžitú atmosféru danej chvíle; biografie; obrazové publikácie