Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda. Ostrov pokladov - Stevenson, Robert Louis škótsky autor, básnik a autor cestopisných kníh 13. novembra 1850 - 3. decembra 1894 (Svetová knižnica SME, 2006)
Klasický viktoriánsky horor, Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda, je o dvoch protikladných podobách ľudského charakteru stelesnených dobrým doktorom Jekyllom a zlým pánom Hydom. Keď advokát Utterson začne riešiť závet svojho starého priateľa pána Jekylla, vynárajú sa pred ním znepokojivé otázky. Aký bol vzťah počestného doktora Jekylla a tajomného pána Hyda? Kto zabil sira Danversa Carewa? Aká pozoruhodná príhoda smrteľne otriasla doktorom Lanyonom?