Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda. Ostrov pokladov - Stevenson, Robert Louis škótsky autor, básnik a autor cestopisných kníh 13. novembra 1850 - 3. decembra 1894; Dlouhy, Karol; Žďán, Peter (Bratislava Petit Press, a.s., 2006)
Klasický viktoriánsky horor, Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda, je o dvoch protikladných podobách ľudského charakteru stelesnených dobrým doktorom Jekyllom a zlým pánom Hydom. Keď advokát Utterson začne riešiť závet svojho starého priateľa pána Jekylla, vynárajú sa pred ním znepokojivé otázky. Aký bol vzťah počestného doktora Jekylla a tajomného pána Hyda? Kto zabil sira Danversa Carewa? Aká pozoruhodná príhoda smrteľne otriasla doktorom Lanyonom?

V Ostrove pokladov sa odohráva napínavý pirátsky príbeh videný očami mladého Jima Hawkinsa, ktorý získa po smrti starého námorníka mapu s úkrytom veľkého pokladu kapitána Flinta. Spolu s priateľmi, doktorom Liveseyom a zemanom Trelawneyom, sa vydáva na palube Hispanioly na dobrodružnú výpravu za pokladom. Lodným kuchárom je však Dlhý John Silver, jednonohý vodca pirátov, ktorí sa chcú tiež zmocniť pokladu. Rozpúta sa medzi nimi neúprosná vojna na život a smrť...
Keywords: Ostrov pokladov; anglická literatúra; mysteriózne príbehy; horory; gotický román