Opovrhnutie - Moravia, Alberto taliansky autor 28. novembra 1907 - 26. septembra 1990; Ponická, Hana (Bratislava Slovart s.r.o., 2006)
V próze Opovrhnutie sa Moravia na rozdiel od svojich predchádzajúcich prác priklonil k rozprávaniu v prvej osobe. Hlavnú dejovú líniu tvorí osobná výpoveď spisovateľa a scenáristu Riccarda Molteniho, ktorý v zápase o existenciu vstupuje na hmotne výhodnú, ale tvorivo neistú pôdu spolupráce s režisérom a producentom hľadiacim predovšetkým na finančný úspech filmu. Súbežne so zauzľovaním Molteniho vzťahu k režisérovi sa zauzľuje aj vzťah medzi ním a jeho ženou. Moravia nastoľuje bytostné problémy manželstva a odhaľuje dramatické konflikty v cítení a myslení vyšších stredných vrstiev a intelektuálov v európskej spoločnosti dvadsiateho storočia. Dielo veľkého talianskeho prozaika zaujalo aj francúzskeho režiséra Jeana-Luca Goddarda, ktorý si ho vybral ako podklad pre svoj svetoznámy film. Do jednej z hlavných rolí obsadil Brigitte Bardot.
Keywords: talianska literatúra; spoločenské romány; príbehy z prostredia filmu; sfilmovaný príbeh