Kolymské poviedky - Šalamov, Varlam ruský autor 5. júna 1907 - 17. januára 1982 (Ikar, 2006)
Poviedky Varlama Šalamova sú poctou tomu ľudskému, čo pretrváva aj v neľudských podmienkach. A odsúdením toho neľudského. Ako sám hovorí: "Každá z Kolymských poviedok zasadzuje úder stalinizmu". A tiež: "Zaucho musí byť stručné a zvučné."