Pán zlodejov - Funkeová, Cornelia nemecká autorka pre deti 10. decembra 1958 (Ikar, 2004)
V Benátkach sa pomaly začína zima, keď súkromného detektíva Viktora vyhľadá nemecký pár s dosť nezvyčajnou žiadosťou ľ má vypátrať ich dvoch synovcov, siroty Prospera a Bona. Bratia utiekli z domu, keď sa starší Prosper dozvedel, že ich chcú rozdeliť. Žijú spolu s novými kamarátmi v starom nefunkčnom kine, kde sa o nich stará tajomný Pán zlodejov ľ pätnásťročný Scipio. Scipio prichádza a odchádza uprostred noci a rozpráva chránencom príbehy o svojich lúpežiach v benátskych palácoch. Jedného dňa dostane zvláštnu objednávku: pre tajomného conteho má ukradnúť drevené levie krídlo. Okrídlený lev je jednou z figurín starého kolotoča, ktorý má čarovnú moc ľ dokáže pridať alebo ubrať roky každému, kto sa na ňom povozí. Priatelia však musia chrániť aj Prospera a Bona pred detektívom Viktorom, vďaka ktorému sa dozvedia, že Pán zlodejov nie je tým, za koho ho až doteraz pokladali...