Hudba 20. storočia. - 6. : - 1. časť - Hrčková, Naďa (Ikar, 2005)
Dvadsiate storočie v hudbe, mnohosťou orientácií, štýlov a autorských poetík najkomplikovanejšie zo všetkých hudobných epoch, charakterizujú „dve hudby“: západoeurópska sa mohla rozvíjať kontinuitne a východoeurópska, sa dostala počas komunizmu do dlhoročnej izolácie. Dvojdielne Dejiny hudby VI., Hudba 20. storočia (1) a (2), sa snažia preklenúť túto bariéru a priblížiť čitateľovi vo väčších autorských portrétoch tvorbu viacerých profilujúcich autorských zjavov dnes už, chvalabohu, nerozdeleného súčasného hudobného sveta. Prvý diel zahŕňa aj klasiku 1. polovice 20. storočia. Na pripojenom CD znejú ukážky zo známych a charakteristických hudobných diel.