Prózy - Tajovský, Jozef Gregor slovenský autor 18. októbra 1874 - 20. mája 1940 (Knižnica slovenskej literatúry, 2005)
V tomto zväzku dostáva čitateľ do rúk nielen notoricky známe Tajovského prózy (Mamka Pôstková, Maco Mlieč, Do konca...), ale i ďalšie umelecky pozoruhodné črty a poviedky, ktoré sú v poznámkovom aparáte stručne komentované. Výber prináša i texty, ktoré neboli z ideologických dôvodov zaradené do posledného súborného Diela z 50. rokov. Kvôli komplexnosti pohľadu na tohto autora editorka Marcela Mikulová do publikácie zaradila aj ukážky z autorovej poézie, publicistických a národopisných textov, korešpondencie, kalendárium života a diela i názory literárnych kritikov a historikov, sprevádzajúce, často kontroverzne, Tajovského tvorbu až po súčasnosť. V doslove editorka ponúka svoj pohľad na Tajovského, ktorý čitateľ môže nájsť detailne rozpracovaný v monografii Tajovského obrodenecká moderna, vychádzajúcej v odbornom rade KSL.