Máj - Mácha, Karel Hynek (Čítanie študujúcej mládeže, 1974)
Lyrickoepická básnická poviedka Máj je vyvrcholením Máchovej tvorby, jeho zápasu o vyjadrenie podoby sveta, ktorý sa mu zjavil. Básnik opisuje a odsudzuje spoločnosť, ktorá zničila nejedno ľudské šťastie. Mácha sa pokúsil stlmiť túto otvorenosť vlastnej skladby troma zásahmi: venovaním Hynkovi Kommovi (pekárovi a zámožnému mešťanovi), zaradením básne Čechové sú národ dobrý a Výkladom Mája. Výklad Mája strháva pozornosť na oslavu krásy májovej prírody. Samotné dielo Máj nie je zaradené do ani jedného zo spomenutých okruhov a nachádza sa úplne na začiatku knihy.