Umění impresionizmu - Düchting, Hajo (Knižní klub, 2006)
Impresionismus vznikl v šedesátých letech 19. století v Paříži, jednom z nejživějších a nejvíce vzrušujících měst Evropy, jež bylo zároveň významnou metropolí umění s dlouhou tradicí francouzského uměleckého vývoje. Přísná umělecká pravidla druhého císařství (Second Empire) vyloučila mnoho malířů z možnosti vystavovat, a tedy i regulérně prodávat. Proti takovému systému organizace umění se několik mladších malířů začalo stavět na odpor. Novým malířským stylem, který byl později pokřtěn na impresionismus, tito malíři nejen protestovali proti dosavadnímu řízenému provozování francouzského umění, ale stali se i průkopníky moderního umění 20. století.