Umění impresionizmu - Düchting, Hajo; Führmann Vízdalová, Ivana, 1953- (Praha Knižní klub, 2006)
Impresionismus vznikl v šedesátých letech 19. století v Paříži, jednom z nejživějších a nejvíce vzrušujících měst Evropy, jež bylo zároveň významnou metropolí umění s dlouhou tradicí francouzského uměleckého vývoje. Přísná umělecká pravidla druhého císařství (Second Empire) vyloučila mnoho malířů z možnosti vystavovat, a tedy i regulérně prodávat. Proti takovému systému organizace umění se několik mladších malířů začalo stavět na odpor. Novým malířským stylem, který byl později pokřtěn na impresionismus, tito malíři nejen protestovali proti dosavadnímu řízenému provozování francouzského umění, ale stali se i průkopníky moderního umění 20. století.
Keywords: Jak je poznáme?; nemecká literatúra; umelecké smery; impresionizmus -- umelecký smer, ktorý vznikol koncom 19. storočia. Bol reakciou na ateliérovú maľbu, jeho cieľom je maľba v prírode, kde sa pokúša zachytiť okamžitú atmosféru danej chvíle; maliarstvo; populárno-náučné publikácie