Umění gotiky - Sagnerová, Karin (Knižní klub, 2005)
Najbytostnejším rysom gotického umenia je monumentálnosť, prísne, takmer asketické línie a hlboko zakorenené náboženské aspekty. Gotika bola po Európe šírená prostredníctvom mníšskych rádov. Hlavným prejavom umenia je architektúra. Svoje uplatnenie našla predovšetkým v stavbe katedrál a hradov, radníc, mostov, meštianskych domov, ale aj v ľudových domoch. Najtypickejším znakom pre gotiku je lomený oblúk vysokých okien, ktoré často siahajú až do desaťmetrovej výšky a sú po celom obvode chrámov. Český Krumlov vstupuje do vývoja stredoeurópskej gotickej plastiky v období tzv. krásneho slohu, ktorý reprezentuje slávna Krumlovská madona z roku 1393.