Umění baroka - Hoffmann, Thomas R.; Führmann Vízdalová, Ivana, 1953- (Praha Knižní klub, 2006)
`Omnia est vanitas` - Všechno je marnost či Všechno pomíjí. Toto starozákonní bědování zřejmě nejlépe popisuje rozporuplnost barokního pohledu na svět. V některých oblastech Evropy sázela mocenská vůle knížat na reprezentaci, přepych a patos, v jiných krajích současně zuřily ničivé bitvy a život lidí poznamenával strach ze světa, pesimismus a pocit nejistoty. Radosti tohoto světa a touha po onom světě byly dvě stránky jedné mince, které ovlivňovaly celou uměleckou epochu baroka. Název pochází pravděpodobně od portugalského slova barroco, jež znamená nepravidelnou perlu, někteří název odvozují od jedné figury logického sylogismu, příznačného svou abnormální komplikovaností. Označuje umělecký sloh, vládnoucí v evropském umění a kultuře v 17. a v prvních desetiletích 18. století, kdy byl vystřídán rokokem.
Keywords: Jak je poznáme?; nemecká literatúra; umelecké smery; barok -- má pôvod okolo roku 1600 v Ríme. V Európe prevládal v 17. a vo veľkej časti 18. storočia. Barok možno považovať za medzistupeň medzi renesanciou a moderným vekom; architektúra; maliarstvo; sochárstvo; umenie; architektúra; populárno-náučné publikácie