1968: Rok, ktorý otriasol svetom - Kurlansky, Mark; Mihálik, Ladislav (Bratislava Slovart s.r.o., 2006)
Kniha Marka Kurlanskeho prináša zaujímavý a netradičný pohľad na dianie v roku 1968, v roku, ktorý považuje autor za jedinečný vďaka spontánnemu duchu rebélie a protestu rozšírenému po celom svete. Autor v chronologickej postupnosti od januára do decembra postupne prechádza dôležité udalosti roku 1968 a usiluje sa o analýzu niektorých z nich (napr. Pražská jar, vojenský konflikt v Biafre, hnutie za práva černošského obyvateľstva v USA).
Keywords: medzinárodné vzťahy; svetová politika -- 1968; svetové dejiny -- 1968; Pražská jar