Oškvarky vo fľaši - Malík, Fedor slovenský autor, enológ, vinár, pedagóg a chemik 11. januára 1945 (Bratislava Vydavateľstvo PT, 2006)
Sto fejtónov o víne od popredného slovenského enológa, znalca domácich a svetových vín.
Autor opisuje svoje vinárske a gurmánske zážitky a dáva vzácne rady, aké víno piť k akému jedlu, pri akých príležitostiach aké víno podávať. Malík nás prevedie celou vinárskou Európou - od Francúzska po Balkán. Rozpráva o ľuďoch, o ich zvyklostiach a miestnych špecialitách. Píše aj o slovenských výrobcoch a ich vínach, spomína na staré vinárske rodiny a na zabudnuté kulinárske špeciality starých materí.
Keywords: slovenská literatúra; fejtóny; víno