Rubens : 1577 - 1640 - Néret, Gilles (Slovart s.r.o, 2005)
Jeho umělecká produkce byla obrovská. V počátcích tvořil Rubens pod vlivem manýristického stylu, teprve v rozmezí let 1608-14 si vytvořil vlastní sloh. Šerosvit v jeho podání dostává specifickou formu, mizí ostré protiklady mezi světlem a stínem. Sám načrtává skici k jednotlivým dílům, obrazy dokončují učedníci a pomocníci. Mistr jim pak několika dotyky štětce vdechne život. Ve své malířské dílně proto zaměstnává specialisty. Vysilující práce oslabovala jeho zdraví. V posledních pěti letech svého života často nemohl vůbec pracovat. Po deseti letech utrpení, způsobeném dnou, zemřel 30. května 1640 a byl pochován v kostele sv. Jakuba v Antverpách. Rodině zanechal velký majetek a bohaté umělecké sbírky.