Kognitívne vedy - kol. autorov; Rybár, Ján; Beňušková, Ľubica; Kvasnička, Vladimír (Bratislava Kalligram, 2002)
Jednotlivé kapitoly tejto knihy predstavujú základné vedné oblasti skúmajúce mozog, myseľ a jazyk, pre ktorý sa zaužíval termín kognitívne vedy.
Kniha ponúka široké spektrum rôznych stanovísk, konceptov, metód a výsledkov, ktoré treba brať do úvahy pri štúdiu kognície. Ilustruje konvergencie i divergencie, ku ktorým v kognitívnych vedách dochádza, a ktoré predstavujú výzvu do budúcnosti. Práve rozpory, na ktoré vedci rozličných vedných odborov skúmajúcich kogníciu narážajú, často bývajú stimulom pre budúce kreatívne riešenie.
Keywords: slovenská literatúra; mozog; poznanie; psychológia -- kognitívna; filozofia mysle; lingvistika; teória poznania; kognitívna neuroveda; odborné publikácie