Koľko globalizácie unesie človek? - Safranski, Rüdiger; Lauková, Júlia (Bratislava Kalligram, 2006)
Výber z esejí a antropologických úvah mimoriadne úspešného nemeckého filozofa. Autor akoby naznačoval, že globalizácia je vlastne rozšírením výdobytkov západnej civilizácie v planetárnom rozsahu a zákonite viac-menej na úkor lokálnych kultúr.
Katastrofické zmeny podnebia, komunikačné technológie najnovšej generácie a dokonale kontrolovaný štát, svetová polícia a terorizmus - pri úvahách nad takýmto vývinom a takýmito hrozbami sa, ako hovorí filozof Rüdiger Safranski, "samo myslenie ocitá v pasci globalizácie. monotónne sa krúti v bludnom kruhu dvoch základných otázok: ako ovládnuť globálno, pýtajú sa jedni, a ako ho zachrániť, pýtajú sa druhí".
Safranski nám touto knihou pomáha zorientovať sa v nápore dojmov a hrozieb. Rozpráva názorne, ako prišlo k tomu, že globálnosť - kedysi evokujúca maximálny priestor - sa stala väzením, miestom hystérie.
Keywords: nemecká literatúra; globalizácia; človek; úvahy -- antropologické; populárno-náučné publikácie