Od 1.svetovej vojny po súčasnosť. 4. : od r. 1914 po súčasnosť - kol. autorov (SPN - Mladé letá, 2004)
Štvrtá zo série encyklopédií, v každej 100 osobností, tvorcov dejín. Patria sem veľkí politici, vedci, filozofi, umelci. Posledná kniha zo série mapuje rozporuplné pokrokové, ale zároveň ničiteľské 20. storočie. Nikto nepochybuje, že osobnosti ako Lenin, Stalin, Roosevelt, Hitler, Arafat, Havel, Husajn ovplyvňovali (niektorí ešte stále ovplyvňujú) politické usporiadanie sveta. Vývin vedy (Einstein, Fleming) a umenia (Stravinský, Joyce, Dalí, Camus, Lennon) dosiahol tiež nebývalý rozmach. Texty sú doplnené množstvom farebných reprodukcií, ilustrácií, máp a prehľadným registrom.