Slovenský jazyk a literatúra - Hybenová, Ľubica; Skotnická-Cauley, Adriana (Žilina Školmédia, 2006)
Publikácia je vhodná na prípravu pre všetky typy stredných škôl. Vo štvrtom a piatom vydaní prišli autorky s úplne novou koncepciou zbierky, ktorá plne rešpektuje nové osnovy a aktuálnu gramatiku. Šieste vydanie obsahuje nové testy, obsah narástol o cca 100 strán! Okrem literárnych testov a gramatických diktátov (so správnymi výsledkami) žiaci v zbierke nájdu aj "rukoväť gramatiky". Určite sa so záujmom čitateľov stretnú porovnania najčastejších spisovných a nespisovných slov či výrazov. Samotné testy sú ako súhrnné, tak aj podľa tematických celkov (morfológia - ohybné a neohybné slovné druhy, lexikológia, syntax). Zbierku možno použiť v kurzoch v rámci školy ako i pri samostatnej príprave.
Keywords: slovenská literatúra; výchova a vzdelávanie; slovenčina; gramatika; monitor; didaktika vyučovacích predmetov -- slovenský jazyk a literatúra; učebnice základných škôl; odborné publikácie