Chránenci neba - Bowles, Paul americký autor 30. decembra 1910 - 18. novembra 1999 (Ikar, 2007)
Zdanlivo je to príbeh manželského trojuholníka - aspoň na začiatku. Znudení, rozčarovaní mladí Američania prichádzajú do severnej Afriky, aby utiekli pred povojnovým chaosom a hľadali v púšti pod šírym nebom ochranu pred odľudštenou civilizáciou. No do pieskových plání si so sebou prinášajú totálnu citovú vyprahnutosť, pocit odcudzenia nielen od druhých, ale aj od samých seba. Postupne ich nezáväzné putovanie prerastá do hlbokej psychickej traumy a tragédie...