Trója 1. - Gemmell, David anglický autor 1. augusta 1948 - 28. júla 2006; Gemmell, Stella anglická autorka; Havrila, Oto (Bratislava Slovart s.r.o., 2006)
1.diel:Pán strieborného luku, 2.diel:Štít hromu, 3.diel:Pád kráľov. Pán strieborného luku je prvou časťou trilógie široko koncipovaného historického románu Trója, v ktorom bohatstvo presných historických detailov ožíva v podaní živo vykreslených postáv antických hrdinov. Beh dejín sveta zmenia tri osudy: Helikaón, mladý princ z Dardanie, poznačený krutým, traumatickým detstvom, kňažka Andromacha, ktorej hrdý duch a nezávislosť desia vladárov, a legendárny bojovník Argurios, ktorý žije v samote a jeho myseľ zamestnáva iba túžba po pomste. V Tróji, čiastočne zničenej rivalskými potýčkami, žiarlivosťou, intrigami a krvavými nepriateľstvami, nastal čas pre hrdinov.
Keywords: anglická literatúra; historické romány; Trója