Osudové stretnutie - Evansová Porterová, Margaret americká autorka; Ilčíková, Anna (Bratislava Ikar, 2007)
Nerissa Newbyová sa po smrti svojho otca, námorného kapitána a obchodníka, zasnúbi s priateľom z detstva. Pred sobášom sa dozvie, že jej priateľ mal nemanželské dieťa, a tak mu prsteň vráti. Zahanbená opúšťa domov. Osud jej do cesty privedie príťažlivého Dominica Blytha, muža, ktorý v súboji smrteľne zranil človeka a taktiež uteká pred škandálom. Dominic, ktorému sa Nerissa páči, jej navrhne, aby sa spolu utiahli na odľahlú farmu a predstierali, že sú manželia. Po čase však zistí, že ju má naozaj rád a ponúkne jej manželstvo. Zamilovaná Nerissa však netuší, koho má po svojom boku...
Keywords: americká literatúra; historické romány; romance